Find a-kasse med gratis medlemskab for studerende

Sommeren står for døren, og med den følger ferie, rejser, sol og strand. Men efter sommeren følger studiestarten på universiteter, erhvervsakademier og andre uddannelsesinstitutioner landet rundt. Som kommende studerende er det vigtigt at melde sig ind i en a-kasse, som tilbyder gratis medlemskab.

I løbet af juni måned er de blå, røde og sorte studenterhuer blevet sat på hovedet af kloge gymnasieelever i hele Danmark. De opfyldte hjerner nedsætter nu aktiviteten med dimission, studenterkørsel og fester. Så følger en lang, velfortjent sommerferie med afslapning og festivaler.

Til september bliver det dog alvor igen for de fleste, når de videregående uddannelser slår dørene op for endnu et håbefuldt kuld af unge, ambitiøse studerende. Både for dem, der lige har fået huen, og for dem, der har haft den i et sabbatår eller to.

studerende

Studiestarten markerer en overgang fra ungdom til voksenalder med introture og en masse nye indtryk, venner, undervisere samt krav om et fagligt niveau, der ikke før har været nået. Men studiestarten medfører også andre, mere langsigtede overvejelser og tiltag, som er nødvendige at tage stilling til.

En af de vigtigste overvejelser handler om, hvilken a-kasse du skal være medlem af. Se mere her om hvilke a-kasser der er gode for studerende.

Undersøg faggrupper
Et sidste råd, når du er på udkig efter en a-kasse, er at undersøge, hvilken faggruppe den specialiserer sig i at servicere.

Er det dem med kort, mellemlang eller lang videregående uddannelse? Er det ufaglærte eller faglærte? Ingeniører, økonomer, jurister, sundhedspersonale eller undervisere? Offentligt eller privat ansatte?

Hvis a-kassen henvender sig til andre, der har en profil og uddannelse, som minder om din, så vil deres konsulenter og eksperter sandsynligvis have bedre mulighed for at hjælpe dig videre i job. Og kunne tilbyde dig arrangementer og aftaler, der er mere relevante for dig, end tilfældet vil være for andre a-kasser.

Tre tommelfingerregler, du kan tage med videre, når du leder efter a-kasser, er derfor

1) a-kassen skal tilbyde dig gratis studiemedlemskab,

2) den skal give dig gode og relevante arrangementer, og

3) den skal specialisere sig i at hjælpe folk med din faglighed.

Et økonomisk sikkerhedsnet
En af de første faktorer, du skal kende til, er, at staten regulerer hele dagpengeområdet. Det betyder, at både satser og reglerne for tildeling af dagpenge er de samme, ligegyldigt hvilken a-kasse du vælger.

Der findes 26 forskellige a-kasser i Danmark, og de tilbyder alle det samme grundprodukt, nemlig dagpenge. Dagpengene er dit økonomiske sikkerhedsnet, hvis du bliver ledig, når du er færdig med din uddannelse – eller mister dit job på et senere tidspunkt.

Men dagpengesatsen er den samme hos alle a-kasser, så det er ikke det økonomiske beløb eller råderum, de stiller til rådighed, som skal afgøre dit valg.

Læs mere om dagpenge-regler her.

Til gengæld skal du være bevidst om, at du nogle steder kan tegne en lønforsikring, så du får udbetalt en høj procentdel af din tidligere løn, hvis ender uden job. På den måde undgår du at slå hul i budgettet eller punktere privatøkonomien.

Du skal også være klar over, at du skal være medlem af en a-kasse i mindst et år, før du bliver færdiguddannet, for at optjene retten til dagpenge fra første måned, du er ledig. Ellers går du glip af 15.000 kr. i karensmåneden.

Når du ikke er i lønnet arbejde, kan du få dagpenge i op til to år i træk, inden du igen skal i gang med at optjene retten til dagpenge.

Det gør du ved at være beskæftiget – og ude af dagpengesystemet – i mindst et år.

Gå efter fordele og pris
Når du vælger a-kasse, er det vigtigt at vide, at prisen på et årligt medlemskab varierer fra den ene a-kasse til den anden. Som studerende er det derfor en god ide at sondere terrænet og finde en a-kasse, der tilbyder dig gratis medlemskab, mens du læser. Du kan evt. læse mere om et medlemskab her.

Selvom det ikke koster noget for dig at være medlem, skal du være sikker på, at du stadig godt må gøre brug af deres tilbud og arrangementer. Det kan for eksempel være karrierevejledning, LinkedIn-oplæg eller faglig sparring om CV samt job- og praktikansøgninger.

Nogle a-kasser har også indgået unikke samarbejder, som giver dig fordele, du ikke finder andre steder. Det kan for eksempel være rabataftaler med hjemmesider, der sælger bøger rettet mod akademikere, eller events, workshop og besøg hos relevante virksomheder. Derfor kan det hurtigt blive en god investering at kigge hjemmesiden igennem eller ringe til kundesupport hos a-kassen og høre om, hvad de kan tilbyde lige netop dig.

Ud over prisen og samarbejdsaftaler er der dog også en række betingelser og faktorer, du skal være opmærksom på, før du beslutter dig for, hvilken a-kasse du ender med at tage.