Sådan bliver du klar til at tage et semester i udlandet

Skal du på udvekslingsophold næste semester? At tage på et udviklingsophold er en oplevelse for livet, som vil byde på mange spændende oplevelser og interessant læring.

Det land, du skal bo i et halvt års tid, minder med garanti på mange punkter ikke om det danske, og du skal derfor være forberedt på at forholde dig til nye regler. Inden du pakker kufferten, er der desuden en række ting, som du skal have tjekket af på listen, inden flyet afgår.

Få i det følgende et overblik over, hvilke ting du skal have sørget for og undersøgt, inden du tager afsted på det spændende ophold.

Pas og visa
Hvis dit pas ikke er blevet brugt for nyligt, skal du i gang med at tjekke udløbsdatoen.

Dette skal gerne ske i god tid, inden du rejser, idet det kan tage op til tre uger at få passet sendt hjem til dig selv, medmindre du vælger hastepasløsningen. Undersøg ligeledes, om du vil få brug for et visa i det nye land, som du skal bo i de næste måneder.

Find et sted at bo
Selvfølgelig, tænker du under læsningen af denne overskrift, men at finde et sted at bo i et fremmed land er ikke en ting, du blot bruger en halv aften på. Dette punkt kræver meget research forinden, og inden da skal du også grundigt overveje, hvordan du vil bo under udvekslingsopholdet.

Skal det være på kollegie? Hos en værtsfamilie? Eller i en lejlighed sammen med andre udvekslingsstuderende? Det kan være en jungle at gå ind i, når søgefasen går i gang, men heldigvis findes der god hjælp både via dit universitet eller hos lokale boligfirmaer i det pågældende land.

Undersøg, om der findes firmaer, som specialiserer sig i at hjælpe folk med at finde et sted at bo, ligesom det danske Charlies Roof, der hjælper udenlandske studerende med at finde et godt sted at bo i København.

Lær om landets kultur og befolkning

Eftersom du skal være afsted i flere måneder, er det en supergod idé at bruge en portion tid på at lære om landets kultur, historie, befolkning og politiske situation for at have en forholdsvis god baggrundsviden i det land, du nu skal bo i for en periode.

Måske er der visse lande, hvor det er ren kutyme at være ekstremt høflig.

En information som denne vil med sikkerhed gavne dig og virke som en fordel, når du står i den lokale brugs, eller hvis du skal tale med nogen omkring nødvendige informationer på det pågældende universitet.

Søg legater
I forbindelse med et studieophold i udlandet har du adskillige muligheder for at søge om økonomisk støtte fra private fonde. Sørg som det første for at tjekke, om deres findes legater, der specielt henvender sig til din målgruppe.

Andre legater henvender sig bredt, og derfor kan disse være din næste mulighed. Husk ligeledes på at ansøge i god tid, eftersom nogle legater har ansøgningsfrister en eller to gange om året.

Sørg endvidere for at udforme en standard ansøgning for at spare tid, idet du formentlig skal sende en del ansøgninger afsted, og vedlæg et budget til ansøgningen for at vise, at du har brug for legatet.

Læs mere her om legater til studerende hos Aarhus Universitets hjemmeside.