Jagt er studerendes nye hobby og get-away

Computerspil og Netflix-serier er yt, når det kommer til, hvad studerende bruger deres fritid på. Det viser sig nemlig, at flere og flere søger ud i den danske natur for at gå på jagt. Med puslende dyr i skovbunden og fløjtende fugle i trækronerne, er det til at forstå, at de unge studerende finder ro og glæde i naturen, hvor det bare er dem, jagtgeværet og dyrene.

Jagt handler også om meget mere end at skyde dyr.

Det handler om koncentration og spænding, fællesskab og venner, dyreliv og naturoplevelser. Interessen er ikke længere forbeholdt vores fædre og bedsteforældre – det hitter blandt unge at gå på jagt.

Jagt er for alle
Siden interessen for jagt er boomet, kan man roligt sige, at jagt er for alle. Unge og gamle, mænd og kvinder, skolelæreren og den økonomistuderende. Blandt de helt unge er hobbyen også blevet yderst populær, og flere og flere efterskoler og ungdomsskoler tilbyder eleverne at tage jagttegn. Dette kan man i høj grad se på Danmarks Jægerforbunds medlemstal, hvor antallet af de 16-19-årige steg med 68 procent i årene 2008-2011.

Man skal tage jagttegn for at kunne gå lovligt på jagt i Danmark, men det er også det eneste krav, og derfor er hobbyen for alle. Blandt de studerende er jagt især blevet populært, fordi man kan komme ud i naturen og den friske luft med højt til loftet, få spænding og hyggeligt samvær – alt det, som der måske er lidt for lidt af i læsesalen.

Fællesskab og fuldtræffere
De fleste jægere kender følelsen, når et flot dyr står inden for perfekt afstand lige midt i sigtekornet. Adrenalinen bruser og spændingen kæmper om pladsen med tilfredsheden. Men når dyret er nedlagt, og der er frokost, oplever man endnu en af de mange oplevelser ved jagt – fællesskabet.

På fællesjagt handler det nemlig om at dele oplevelser og historier med sine jagtkammerater og bare nyde, at man kan tale med nogen, der deler ens interesse.

Fællesskab og gode jagtkammerater kan fylde meget, når man går på jagt, men for andre handler det om at komme ud i naturen. Når man går alene på jagt får man lov at opleve naturen på helt tæt hold, og tit udspiller livet i de danske skove sig lige for øjnene af en. Tit skal man afsted, allerede inden solen er stået op, og så kan man bare sidde og lytte i stilheden, imens solen står op, og livet i skoven tager til.

Den moderne jæger
Jagt blev for alvor populært blandt de unge, da man fra stuen kunne tage på jagt med de to mænd fra DR’s Nak & Æd. Det sjove ved jagt er nemlig også at være med til at lade sig inspirere og tilberede sit vildt. Selvom det virker meget urmenneskeligt at jage for at skaffe mad på bordet, så er det blevet meget moderne, fordi man selv bliver bevidst om, hvor maden kommer fra, og man ved, at ens kød kommer fra sunde og frie dyr. I tiden er det desuden moderne at være god til noget, og når man har jagttegn og kan gå på jagt, må man siges at være god til noget. Hvis man tilmed kan lave en lækker middag ud af sit nedlagte dyr, vil man med garanti få en masse beundrende ord med på vejen.