Kan du ikke finde studiet – hvad med iværksætteri?

Når medierne snakker om iværksætteri lyder det ofte af penge og succes, men for at nå til det punkt kræver det en masse tid, knofedt og vilje. At blive iværksætter er sjældent som man forestiller sig, og vejen til succes går igennem mange kampe, meget arbejde og det gør at man bør indstille sig på at gøre sig nogle ofringer for at virksomheden skal kunne gøre fremskridt. Disse ofringer indebærer at man indstiller sig på at ens fritid kommer til at bestå af ens arbejde, ligesom at arbejdet på sigt bliver mere end en hobby.

Artikel 2

Start et IVS
Det blev pr. 1. januar 2014 muligt at starte et IVS, et såkaldt iværksætterselskab. Denne selskabsform gør det muligt for iværksættere at starte en virksomhed med en kapital fra 1 krone til 49.999 kroner.

Det er en speciel type anpartsselskab, der opbygger kapitalen igennem driften af selskabet. Man opbygger herefter kapital ved at man opsparer 25 % af det årlige overskud. Det er muligt indtil at selskabskapitalen og reserven til det opsparede overskud samlet udgør 50.000 kroner. Derefter har man mulighed for at omregistrere til et sædvanligt anpartsselskab.

Fordelen ved at starte et IVS er at man ikke nødvendigvis kommer til at stå i en sådan situation, hvor man er nødt til at risikere hus og hjem for at følge sin drøm om at starte en virksomhed.

Studie og egen virksomhed?
Den unge iværksætter Søren Guldager Larsen fra Inmobile der sælger SMS markedsføring udtaler følgende:
”Ideen om at afslutte studiet og så starte en virksomhed, er ikke altid den bedste rækkefølge”. Sådan udtaler direktøren af InMobile udviklede software til at sende sms online og driver i dag en virksomhed med 6 ansatte.

Mange unge iværksættere har svært ved at få kombineret studie og virksomhed, da et studie i anses som værende et fuldtidsjob. Derfor får mange ungdomsstuderende svært ved at finde balancen imellem studie og arbejde i egen virksomhed, hvilket i mange tilfælde resulterer i at der bliver prioriteret uhensigtsmæssigt, hvis der f.eks. er tale om en gymnasiel ungdomsuddannelse.

Her har du mulighed for at læse om Oluf Nielsen, der har valgt at fravælge sit studie fremfor at forfølge hans drøm, som f.eks. blev bragt i politikken og skabte stor debat. Læs indlægget her.

Man har her mulighed for at læse f.eks. HF-enkeltfag, hvor man i sit eget tempo kan tage en gymnasiel uddannelse ved siden af sit arbejde i ens virksomhed. Vælger man denne mulighed skal man dog være opmærksom på, at man økonomisk kommer til at stå anderledes end hvis man f.eks. var fuldtids studerende. De uddannelsesinstitutioner, der tilbyder HF-enkeltfag kræver en deltager betaling. Det betyder at man kommer til at betale for hvert enkelt fag, man vælger at læse.

Der er mulighed for at søge støtte alt efter hvilken uddannelsesmæssig baggrund man har samt hvilken personlig situation man står i. Spørg på den enkelte uddannelsesinstitution, hvis dette er aktuelt for dig.

Men, men, men!

Det er dog ikke kun positive ting ved at blive iværksætter. Der er mange ting man er nødt til at forholde sig til, når man overvejer at tage det store skridt. Alt efter virksomhedens størrelse, vil man komme ud for at skulle stå for meget praktisk og formelt arbejde med det offentlige og andre i forbindelse med en virksomhed. Dette er bl.a. med henblik på de økonomiske og juridiske aspekter. Det ligger alsammen ved siden af virksomhedens normale drift, hvor man skal håndtere kunder og partnere i en måske allerede travl hverdag.

Det er heller ikke altid lige let af få et samarbejde op og køre med en bank, da de bl.a. ovenpå den seneste krise er betænkelige ved at have med nye projekter at gøre.

Man vil desuden som iværksætter komme til at stå dårligere sammenlignet med en almindelig lønmodtager.

Start i de små
Det kan være en fordel at begynde med små projekter, for at finde ud af om du overhovedet er gearet til at holde fokus på et projekt som du skal leve af, i længere tid. Der findes flere metoder vi kan anbefale det dette, f.eks. oprette en blog eller portal, med den formål at få besøgende til denne (se f.eks. eksemplet med portal omkring boksepuder her). Grunden til at dette kan være en fordel at begynde med er, at dette er en proces hvor du selv skal stå for det hele – og håndtere en masse aspekter som måske ikke er dit interesse område (f.eks. hosting, udvikling, markedsføring samt selve skrivning). Selv sådan en lille proces kan hjælpe dig på vej.